Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

Vér és kozmopolitizmus

2011. szeptember 03. 09:15 - Hűvös Ágnes

Pár napja, hajnalban laborvizsgálatra voltam hivatalos. Néztem a vérem, amint engedelmesen áramlik  a kémcsövekbe, és csöndes örömmel csodáltam. Áradt, habzott, és a fájdalom is csak azt üzente: élek. És ez, abban a pillanatban, fontosabbnak tűnt annál, mint hogy ki vagyok, hova születtem, hány fülem vagy lábam van, sőt: még annál is, mikor fogok meghalni. Egyszerűen izgalmas volt.

(kép webhelye)

Rá kellett jönnöm, hogy nagyon keveset tudok a saját véremről. El is kezdtem olvasgatni (2 órát kell várnom két vérvétel között, azalatt nagyon sokat lehet tanulni). Nem, nem fogom most veled mindazt megosztani, amit megtanultam. Csak egy dolgot. Ezt:

Van valami az angol nyelvű szakirodalomban, amit úgy hívnak: funny blood, azaz vicces vér. Persze valójában nem mindennapi vér, de a funny, akárhogy nézzük, inkább jelent bizarr módon vicceset, mint szokatlant. Ha rákeresel a Google-on, 87 600 találatod lesz, közte a von Willebrand-szindrómától a leukémián keresztül az orvostanhallgatóknak szánt fejtörőkig minden, online újságok, játékok, videók.

Azt hiszem, a következő életemben is szeretnék majd nyelvek és kultúrák között bolyongani. Olyan világban, ahol a vérrel kapcsolatos megbetegedések viccesek, a pénzt nem keresik, hanem nyerik (gagner d'argent), és ha mégis valami rosszat kellene közölni, hát átnyújtanak egy csokor szóvirágot.

Ha tudsz még ilyeneket, segíts, írd meg - az általad beszélt nyelvek hol kacsintanak rád?

Azt hiszem, a következő életemben is kozmopolita akarok lenni. A szó legtágabb értelmében. Vicces egy társaság. Balról gömbászka, jobbról heringcápa, lábam alatt csillagmoha, fejem fölött japánakác. Kozmopolita földlakók.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr883175530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.