Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

Egy tiszta verseny

2011. szeptember 05. 09:15 - Hűvös Ágnes

Nyertem egy olyan versenyen, amin nem is indultam. Nem is indulhattam, mivel a versenyt nem írták ki. De ha kiírták volna, akkor elvi okokból biztosan nem indultam volna. Így viszont, hogy nem írták ki, megtiszteltetésnek tekintem, hogy nyertem, és nagy örömmel veszem majd át a díjat. Logika rules. Mindjárt elmesélem.

Körülbelül egy évtizede találkoztam először azzal a típusú online játékkal, ahol a díjat az viszi, aki több rajongót (szavazatot, lájkot) tud összegyűjteni. Ezek a játékok általában pályázatnak álcázzák magukat, a szavazatgyűjtést pedig a közönségszavazással azonosítják.

 
Állatorvosi ló 2003-ban: X újság honlapján feltöltheted a gyerekedről készült fotókat. A júzerek szavazhatnak, melyik a legszebb ded, a legtöbb szavazatot kapó pedig boldog tulajdonosa lehet egy negyedéves előfizetésnek. Boldog kismama felhívja minden rokonát, ismerősét, barátját, és megszervezi, hogy szavazzanak. Tökmindegy, a ded hogy néz ki valójában, illetve a fotó róla milyen. A tét postaköltséggel együtt sem éri el az 1 200 forintot.

Állatorvosi ló 2011-ben: közösségi médiumon Y bank pénzt oszt azoknak, akik a legjobb ötletet küldik be. Mármint nem a legjobbat, hanem a legtöbb rajongót gyűjtőt. A hivatásos rajongói közösségek felbolydulnak, egymás különböző céljaira adnak le rajongásokat, nemlétező júzerek jelennek meg nagy számban. Némelyikük még a versenyen is indul. A maffia pörög, és mire a bank észbe kap, a blamázs elkerülhetetlen, a nyertes egy nemlétező fickó nemlétező ötlete, amire azonban a reálisnál három-négyszer több szavazat érkezett. A tét a járulékos költségekkel együtt (vörös has módszerrel számolok) nyertesenként mintegy 1 600 000 forint.

Soha, soha nem neveztem ilyen versenybe. Nem is fogok. Miért? Mert a díjosztó valójában elhárítja a döntés felelősségét, és nem a kiírt cél elérését jutalmazza (egy adott zsűri véleménye szerinti legszebb gyermekfotó vagy legjobb ötlet feltöltését), hanem azt, ki tudja hatékonyabban mozgósítani rajongásra kapható ismerőseit, barátait vagy üzletfeleit. A díjat felajánló szervezet ugyanis kizárólag a PR-célt tartja szem előtt, és minél többen kattintanak, annál elégedettebb. A támogatandó cél kamu, a támogatásról valós döntés nem születik. A vetített kép az, hogy a felelősség a nagyközönségé, ami egy elég sajátos, meglehetősen cinikus értelemben így is van. A rendszer sajnálatosan rombolja mindazt, ami a köztudatban a pályázatok értelméről és tisztaságáról még esetleg élne.

És itt jön a sztori: ma nyertem egy kézzel készült telefontokot. Általam jónak tartott kezdeményezést akartam segíteni azzal, hogy tetszésemmel támogatom az Arckönyvön, hátha ismerőseim megnézik, mi is tetszik nekem (ennyire öntelt vagyok...). A kezdeményezés gazdái pedig örömükben, hogy tetszést aratnak, az első 50 lelkesedő között kisorsoltak egy mobiltokot - mindezt úgy, hogy előre nem szóltak róla senkinek. Azaz visszaállították a rajongás tisztaságát, kizárva azokat a versenyből, akik a telefontok kedvéért kattintottak volna. Nagy volt a kísértés, hogy még így is visszautasítsam a kapott nyereményt, de ezt három okból nem tettem.

1. Nem akartam megbántani az amúgy nagyon kedves szervezőt, aki felvette velem a kapcsolatot. Tetszik a mód, ahogy kihúzták az ügy méregfogát, nehezen magyaráztam volna el neki, miért maradt mégis enyhén kompromittáló rám nézve a helyzet.
2. Életemben igen kevésszer volt alkalmam szerencsejátékon nyerni. Megbecsülöm, ritka pillanat. Ha babonás lennék, azt mondanám, végre megtalált a szerencse, nem akarom elkergetni. De nem vagyok babonás, vagy legalábbis nem vallom be (hiú is vagyok).
3. Tetszik a felajánlott telefontok. Esendő vagyok, na. Megvesztegethető.

Ha tetszik ez a poszt, nyugodtan nyomj egy lájkot. Ígérem, semmivel nem fogom jutalmazni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr133202925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.