Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

Skrupulusok nélkül nem lehet?

2011. szeptember 14. 07:59 - Hűvös Ágnes

Naponta szembesülök azzal, hogy az igazán jóindulatú emberek lopnak, csalnak, hazudnak.

Civilszervezetek a nagy cél érdekében adójogszabályokon gázolnak át, segélyszervezetek embargókat sértenek meg, családokban hazudnak és elhallgatnak, mert nem akarják megbántani egymást - mert ezek az emberek alapvetően szeretik a világot, hisznek a céljaikban, és hát igen, a cél érdekében szinte bármit. Tulajdonképpen nyíltan is csinálhatnánk, hiszen úgyis mindenki tudja.

R. ma ebéd közben elmesélte, hogy ezt a gondolatkört milyen szélsőségekig hajlandó elvinni - az életfogytos rabok körében motivációs eszközként, a büntetés mértékét csökkentő tényezőként használná a véradáson túl a szerv- vagy csontvelődonori lehetőséget. Azaz: ha odaadod a fél veséd vagy májad, hamarabb kijutsz a börtönből. Intézményes zsarolás. Miért is ne?

Továbbgondoltam.

A törvényszéki orvost elítéljük, ha kivégzést vállal. Pfuj. Nem fér bele a modern értékrendbe. Függetlenül attól, hogy egyetértek-e a halálbüntetéssel mint koncepcióval (nem) - miért nem végeztetjük ezt a munkát olyan pszichés betegekkel, akik szeretnek ölni? Beadja az injekciót, ő élvezi, az elítélt meghal, a hóhér visszakerül a zártosztályra. Ha egyszer elrendeznénk az eutanázia gondolatát, azt is rátestálhatjuk született hóhérainkra. A végén mindenki elégedett.

Szigorúan büntetjük a rabszolgakereskedelmet, de nagyra becsüljük az önkéntesmunkát. Fordítsuk át. Az önkénteseket szervező cég leakasztja a nagy zsét azért, hogy leszállít 500 ingyen dolgozó muksót, mondjuk kínai pamutárut varrni 3 hónapig. A nagy zséből megfizet egy marketingügynökséget, aki az 500 muksónak énmárkát épít, azaz a muksók elérik a vágyott megbecsülést, a piaci szereplők pedig jól járnak. Hogy ki fogja elvégezni az amúgy önkénteseket igénylő küldetést, azt még nem tudom, de ha sikerül teljesen levetkőzni a gátlásaimat, talán arra is rájövök.

Vannak még ötleteim. Világot megváltani csak akkor lehet, ha az embernek nincsenek etikai korlátai. Én meg meg akarom váltani a világot.

Uram, mondd, kivel kell lefeküdnöm ezért?
És neked?...

komment
Címkék: siker jogos

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr393223716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.