Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

Lépések a tánc körül

2011. szeptember 21. 09:15 - Hűvös Ágnes

Tegnap egy hatalmas helyen néztem pár percig a táncosokat két tánc között. És közben megfogalmazódott két olyan tanulság, ami sokévnyi tánc alatt formálódott, de szavakat csak tegnap találtam rá, egy késő esti beszélgetésben. Nézd az én szememmel a parkettet: négy pár, négy stílus, négy választás.

Item: Versenyzők
Fiú flikkflakkol a táncparketten, jár keze-lába, virtuóz. Mellesleg van egy nő is a kezében, de a srác olyan virtuóz, hogy még ez se zavarja. A nő is flikkflakkol, élvezi a saját mozgását, tényleg gyönyörű. Flikkflakkolnak, szépen, szinkronban.

Item: Egy Csapat Vagyunk
Kezdő pár, nagydarab és nehézkes férfi, bizonytalan és merev, európai mozgású nővel. Nagyon figyelnek, talán még a nyelvüket is kinyújtják. Elég bátrak már ahhoz, hogy beálljanak egy buliban, de csak a parkett szélén, csak egymással. Erőt gyűjtenek, hogy egyszer majd középen rophassák. Élvezik a körülöttük zajló forgatagot. Ha lépést rontanak, összenevetnek.

Item: Szerelmesek
A férfi épp-csak-hogy lépeget, a lényeg a keze és a válla, azt kell figyelni. Mert a két váll és kar által körülhatárolt területről ez a nő egyszer sem lép ki. A férfi szépen, sok figurával vezet, figyel a nőre. A nő csípője csak neki ring. A nő tekintete csak az ő szemét figyeli. Nézik egymást. És mellesleg baromi jól táncolnak. Együtt.

Item: Táncosok
Összesimulnak, szétválnak. Néha egymásra néznek, de inkább érzik egymást. Vágyódnak, vonzanak, simítanak, ringanak. A zene átfolyik a testükön. Nem látványos, de szép, amit csinálnak. A végén hálásan búcsúznak egymástól. Jó volt, gyönyör volt, vége lett. Soha többé így. Talán még egymás nevét se tudják.

Az a bizonyos két tanulság, amit az elején ígértem, így szól:

Találd meg a saját utad a tánchoz. A táncnak ezer bejárata van, beléphetsz a Mozgás nevű ajtón de jöhetsz a Közösségen vagy a Zenén át, sőt, lehet Hobby vagy Sport is az ajtóra írva. És lehet ott még Ösztön, és lehet az is, hogy a Tanulás vagy a Teljesítmény a lényeg. Soroljam még? Önbizalom, Kapcsolat, Járatlan Út. Ez, hogy honnan érkezel, alapvetően meghatározza majd, hogyan tanulsz táncolni. Nem azt, hogy hogyan táncolsz, de azt igen, hogy a tanulás folyamatában mit tekintesz lényegesnek. Még az is lehet, hogy a te bejárati ajtódra nagy betűkkel a te neved volt ráírva. Honnan jött Matt Harding? És a nagylelkű és elegáns Fred Astair - vagy akik éppen őt követték? Gondolkozz el ezen: te - vagy éppen a fenti négy pár - melyik ajtón lépsz be?

Találd meg a saját célod a tánccal. Az ajtó, amin beléptél, csak egy a sok út közül. De ahová tartasz, az a stílusodat fogja meghatározni. Lehet, hogy a tánc önkifejezési forma, és mondandód van vele - egyedül táncolsz, figyelmet követelsz. Lehet, hogy a tánc az a tér, amiben megengeded, hogy elcsábítsanak. A párod táncol, te pedig keretezed ezt a mozgást: férfiként vezetéssel, nőként odaadó figyelemmel. Az is lehet, hogy a tánc a legőszintébb forma, ahogy az érzéseidet átadhatod - csak akkor van értelme, ha van kinek. És az is lehet, hogy a tánc az a nyelv, amin a lehető legtöbb emberrel szót értesz. Ha majd egyszer úgy érzed, jól táncolsz, mire fogod használni ezt?

Kedvenc patnereim, SG, L és AA mind más bejáraton jöttek. SG társakat akart, virtuózan táncolt, azt üzente magáról a nőnek: ide nézz, milyen jó pasi vagyok. Direct marketing. L önmagát kereste, és amikor megtalálta, kiderült, hogy a tánc nyelvén szebben beszél, mint nagyon sokan mások. Varázsló, személyre szóló kiadásban. Minden táncban annak az egy nőnek, csak neki. AA sok feszültséget hordozott, és a táncban a testi szabadságot, a kultúrákon és kódokon kívül is működő őszinteséget kereste. Ledobta a kötelékeket, és magával sodorta a nőt, aki vele táncolt. Hármukban egy volt nagyon közös: szinte soha nem beszéltek a táncukról egyes szám első személyben. A tánc célja mindhármuknak a kapcsolat lett. Ösztönös, mélyről jövő kapcsolat - belülről indul, és kibukkan a felszínig és tovább, egészen a nőig, akivel táncolnak. Nem egy életre, de egy táncra érvényes. Öröklét négy és fél percig.

Sok jó táncost ismerek. De a többség maga körül forog, önmagába pillant, igazolást keres, bizonyságot. Nagyon-nagyon európaiak. Abajo, abajo... menjetek mélyebbre, találjátok meg a Föld középpontjához sokkal közelebb, a saját középpontotokhoz sokkal közelebb az egyensúlyi helyzetet. Csak onnan lehet majd kiemelkedni... és elérni a másikat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr933242720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.