Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

"Nem hiszek neked."

2016. március 01. 09:15 - Hűvös Ágnes

knfmm9gxwi.jpg

Hazudni sokféleképpen lehet, de alapvetően két fajtája van. Hazudsz másnak vagy hazudsz önmagadnak. Őszintének lenni is kétféleképpen lehet. Ragaszkodom a valósághoz vagy kimondom az igazságot.

Fiam kétéves volt, amikor feltette a kérdést, hogyan is működik az oltás. Mivel az antitestek elmagyarázása túl nagy vállalkozásnak tűnt, inkább az antigénnek futottam neki. Legyengített bacilusok vannak benne, mondtam. Természettudományosan művelődő fiam, a személyes higiénéről szerzett aránylag friss tudás birtokában harcosan tiltakozott: Nem hiszek neked! Feri bácsi nem ad nekem KOSZOS oltást!

Trénerkollégával beszélgettem, történetesen jó barátom. Rázós történetet mesélt, hirtelen nem tudtam, hogyan válaszoljak. A sztenderd szakmai válasz persze ott volt: köszönöm, hogy megosztottad velem. Felháborodottan förmedt rám: Nem hiszek neked, nem ezt akartad mondani.

Egy másik jóbarát zűrös kapcsolatáról mesélt. Fontos nekem, mondta. Sokat ad. De közben a szemében valami más csillant meg, a keze tétován röpködött az arca mellett, és amit mondott, valahogy féloldalasra sikerült. Nem hiszek neked, mondtam. Nem, tényleg nem, mondta ő. Csak éppen nem tudom, hogyan szakítsak vele.

Igazuk volt. A valóság és az igazság köszönőviszonyban sem voltak egymással.

Ez a nem-hiszek-neked a bizalom jele. Nem sértés. Nem szidás. Talán éppen ellenkezőleg: vallomás.

Hiszem, hogy el tudod mondani azt, amit most elrejtettél előlem vagy önmagad elől.
Hiszem, hogy van tovább út, és te is látod, ez itt zsákutca, de tudod, merre tovább.
Hiszem, hogy meg tudod különböztetni a valóságot és az igazságot.
Hiszem, hogy bízol bennem, hogy fontos vagyok neked, hogy elfogadod a véleményemet.
Hiszem, hogy elviseled az őszinteséget.

Nem hiszek neked. Hiszek benned. A legőszintébb mondat, amit kimondhatok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr423190856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.