Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

Az aranytojást tojó tyúk megsütése

2016. március 03. 05:57 - Hűvös Ágnes

5bbd8166966523a295373e884cd59492.jpg

Lelkes, bátor emberekkel találkozom minden nap. Új terveket szőnek, belevágnak nagy vállalkozásokba, kockázatokat vállalnak, mindezt elsősorban azért, hogy eljöjjön végre a nap, amikor mások gazdagságának növelése helyett a saját álmaikat és jövőjüket kezdhetik megépíteni.

Ha megkérdezem őket, mi a sikerük titka, azt mondják, a vállalkozásuk eredményességére kell koncentrálniuk. Ha valami rosszul megy, még többet kell dolgozniuk, ha valahol elakadás van, akár az ebédről, alvásról, barátokról is lemondva kell még erősebben dolgozni. Mert az ő számukra az aranytojást tojó tyúk, a jövőbeli gazdagság záloga a vállalkozás.

Mind tévednek. Tudod, miért?

Ez itt most egy félig-meddig szakmai cikk lesz, a Macskakő szokatlan oldala - ilyen posztokat inkább a Megoldás.Moston szoktam írni. De most barátaimra és üzlettársaimra gondolok, P-re és Á-ra, R-re és I-re, akik mind az ebédidejükből vagy az esti pihenésükből lecsippentett percekben vagy akár órákban dolgoznak tovább és tovább, engem 9 után hívnak munka-kérdésekkel (mert addigra lefektették a gyereket), és ezt a posztot sem lesz idejük elolvasni, pedig elküldöm nekik a linket. Ők is tévednek, mindannyian. És ha te is dolgozol hétvégén és este is, évente több mint 10-12 alkalommal, akkor te is tévedsz.

De mielőtt megmondom, miben, jöjjön egy kis konyhatechnikai ismertető. Ha grillcsirkét szeretnél, vegyél egy előkészített csirkét és lassan, módszeresen süsd meg. A forrasztópisztoly nem alkalmas az előállításra, mert csak egy kupac ehetetlen szén marad a végén. Ha ellenben ma is szeretnél rántottát, meg holnap is, akkor értelmetlen lenne megsütni a csirkédet. Nincs instant kényszer, tojjon egyenletesen és minden rendben lesz.  Konyhai lecke végére értünk.

Miért fontos ez? Ha konkrét, rövid- vagy középtávú terved van (pl. maratont akarsz lefutni), akkor készítsd elő magadat (edzés, táplálkozás), és a versenyen "gyújtsd be a sütőt". Rögtön utána nem mész kocogni, de az eredmény finom lesz. Egy vállalkozás életében ez a kampányidőszak: tenderleadás, új termék bevezetése, ilyesmi. Amikor a munkád túlpörög, de nem kampány miatt, az olyan, mintha egy versenyre készülnél, de azt sosem rendezik meg. Mókuskerékben izzadsz, de nem haladsz semerre - végül már nem eszel, nem alszol, nem szexelsz, nem nevetsz, csak rohansz-rohansz, mert az agyad a megoldatlan kérdéseket tolja újra és újra előtérbe. És eljön a pillanat, amikor a láb megtorpan, mert már nem tud tovább rohanni, a mókuskerék viszont lendületből továbbfordul még. Fejre estél. Nem is kelsz fel egyhamar. A tünetek jól leírhatóak: krónikus fáradtság, pszichoszomatikus zavarok - az alvás, evés, szex zavarai -, érzelmi hullámzás, főleg gyanakvás, félelem és düh. És közben az érzés, hogy a vállalkozásodon múlik a jövőd,  tehát tovább kell hajtanod. Még a neve is odaégetett grillcsirkére utal: burnout.

Azt mondod, nem engedheted el. Két kézzel kapaszkodsz abba a gondolatba, hogy ha nem csinálod meg elég jól, valami össze fog omlani. És igazad is van. A kérdés az, hogy tudod-e még, hol van az elég jó. Kapsz-e visszajelzést a világtól arra, hogy amit csinálsz, az nagyszerű? Ha vállalkozó vagy, és nagy eséllyel nem egy egymást támogató menedzsment csapat része, akkor szinte biztos, hogy nem kapsz. Tudod-e, meddig vagy hatékony és mi az a pont, ahol már a több idő nem vezet több eredményhez, csak több munkához? Ha vezető vagy, akinek nehezen mérhető a hatékonysága, akkor szinte biztos, hogy nem tudod. És ha meg is mondja neked valaki, ha kapsz is jelzéseket, te arra gondolsz, hogy ez a te bizniszed, és nálad jobban senki nem tudhatja, mi az igazság.

Akkor most figyelj, racionalizálunk. Ha napi 8 órát dolgozol, akkor ebből 6 és felet lehetsz valójában "termelékeny". A többi időben ebédelsz, mosdóba mész, teát főzöl. Ha számítógéppel, telefonnal a kezedben élsz, akkor azt is valószínűsíthetem, hogy napi 40 percet, de akár napi 2 órát is elvesz a munkaidődből a munkával nem kapcsolatos dolgok böngészése és az ismerősökkel való csetelés. Mindent összevetve nagyon valószínű, hogy a valós produktív időd nem több 5 és fél óránál. A rossz hír az, hogy ez akkor is így van, ha 10-12 órát dolgozol, mert a hatásfok csökken - azaz ahogy fáradsz, úgy az egyre hosszabb időkre arányában egyre kevesebb eredmény fog jutni.

Ráadásul a tested hardver. Igen, az agyad is. Ha nem olajozod, eteted, pihenteted, akkor romló teljesítménnyel dolgozik, nem lesz kreatív, nem akar döntéseket hozni, és elkezdi követelni a több cukrot, stimulálószert (pia, cigi, drog) és pihenést (igen, több értelmetlen böngészés a neten). Tehát sokkal több időt töltesz a munkával, rombolod a tested és valójában lassabban haladsz, mint ha abban a 6-7 valóban eredményes órában csak az eredményeidre koncentrálnál - kis pihenőkkel -, utána pedig lazulnál ezerrel.

És most jön a Nagybetűs Tévedés. Nem a vállalkozásod az aranytojást tojó tyúk. Nem a vállalkozásod fogja megvalósítani a céljaidat, nem miatta leszel szabad, gazdag, boldog. A vállalkozásban ugyanis van egy olyan elem, ami nélkül leáll az egész. Te vagy az. És ha túl magasra tekered a lángot, ha égeted az időt, energiát - akkor bizony te égsz el. Mantrázd: grillcsirke nem tojik aranytojást. Semmilyen tojást nem tojik.

Menj, csipegess magokat, koncentrálj. Mérj idő helyett eredményt. Fókuszálj a munkára és tarts célzott szüneteket. Egyél gyakran, élvezd az ízeket. Aludj többet. Vesd be a nagy trükköt: ünnepelj minden adandó alkalommal, azaz minden eredményt kövessen valami kicsi, de jól meghatározott pozitív pillanat.

És ha a barátom vagy és olvasod ezt, estefelé hívj fel, mert szeretnék valamikor végre koncertre menni veled.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr228434838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.