Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

Egyetlen jó kérdés

2016. április 20. 17:09 - Hűvös Ágnes

Ez egy rövid, nagyon rövid bejegyzés lesz. Kérdések, válaszok nélkül.

A legnagyobb alkotások sokszor egyetlen jó kérdés köré épülnek fel, mint katedrálisok az oltáriszentség beburkolására. Olyan kérdések köré, amire választ mindenki csak önmagában találhat meg. Még legjobb barátaid, szerelmed, testvéred válaszait sem ismerheted anélkül, hogy ők elmondanák neked. Azért sem, mert ezek a válaszok időről időre változnak, ahogy változunk, kinyúlunk térben és időben és kapcsolatokban.

A fiam körülbelül két éves lehetett. Álltunk egy bankautomata előtt, már visszakaptam a kártyát, megvolt a pénz, de a kis papírcetlire várni kellett. Álltunk türelmesen, fiam csodavárón, a csak gyerekekre jellemző vágyakozással emelte arcát a gép felé. Majd elvesztve türelmét, így szólt: Anya, mikor jön a bizonyság?

Nem mondtam neki, hogy talán soha, talán csak valamikor negyven-ötven-hatvan éves korunk körül. Nem mondtam neki, hogy erre a kérdésre keresi a választ minden hívő és hitetlen egész életében. Mikor jön a bizonyság, hogy jól teszem-e, amit teszek? Mikor jön a bizonyság, hogy jó szülő vagyok? Mikor jön a bizonyság, hogy biztonságban vagyok? Csak keressük, keressük a bizonyságot. Ami megérkezik, az csak bizonylat lehet: születési anyakönyvi kivonat, házasságlevél, fizetési papírok, diploma, szerelmes levél, felmondólevél, nekrológ. A lényeg mégis a megválaszolatlan kérdésekben van. Azt mondtam a fiamnak, ez egy fontos kérdés, de sajnos nem tudom a választ. Majd meglátjuk.

Vannak még kérdéseim.

Mit kaptál az őseidtől, és mi származik csak belőled?

Mi az, amit még önmagad elől is elrejtenél?

Mit akarsz tenni valójában?

Mi a legfontosabb kérdés a világon?

Hagyd őket nyitva. Élj velük. Éld át, ahogy mások arcán öröm vagy bánat suhan át, amikor ezeket a kérdéseket felteszed. Találd meg a saját kérdésedet. Hátha az lesz egy újabb nagy mű magja. És fogadd el, hogy annyi válasz létezik, ahány ember valaha élt, él és élni fog.

A legszebb univerzum, ahol szabad kérdezni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr993241317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.