Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

Jancsika diplomázik

2016. április 25. 14:16 - Hűvös Ágnes

college-graduates-gowns.jpgEzt az írást sok éve írtam az elte.blogra. Az írás azóta se vesztette aktualitását, csak a tandíj összege változott... Jancsika - vagy Pistike, Jucika, Alízka - néhány hét múlva éppúgy megszerzi bachelor diplomáját, mint abban az évben, és ez az idei Jancsika is bölcsész lesz vagy bármilyen más, alapképzetlen, szaktalan ember. Pedig ő jót akar, még most is. Gondoljunk rá szeretettel!

Jancsika hajnalban kelt, sietett. El akarta érni a vonatot. Készített magának szendvicseket, bepakolta füzetét-tollát és elindult. Jancsika szeretett iskolába járni. Erre a legfőbb bizonyíték, hogy Jancsika 35 éves, és munka és gyerek mellett jár az ELTE PPK andragógus levelezőjére. Csak fanatikusok tesznek ilyet, de Jancsika fanatikus.

Jancsika félévente 130 ezer pénzt fizet. Ezért cserébe értékes tapasztalatokkal gazdagodik, hogy ha majd nagy lesz, éppoly hatékony felnőttoktató váljon belőle, mint mostani oktatói. A pénzéért és igyekezetéért megtanulta már, hogy egyetemre soha ne induljon 3 db AA-s ceruzaelem nélkül, mert ilyen kell a mikroportba. Ha nincs nála ceruzaelem, akkor Jancsika megszívta, mert nem fogja hallani az előadót. Azt is megtanulta már, hogy ha nem visz magával tiszta fehér A4-es papírt, akkor kénytelen a kitépett füzetlapjára zh-t írni. Sajnos, szegény az eklézsia, az ELTE nem tud 130e-ért cserébe géppapírt adni.

Jancsika ezeken kívül gazdagodott azzal a tapasztalattal, hogy a felnőtteknek nincs szükségük 3 db negyedórás és 1 db fél órás szünetnél többre. Még ahhoz sem, hogy reggel 8-tól este 7-ig (két napon keresztül) hatékonyan tanuljanak. Mi sem illusztrálja ezt jobban, mint hogy még este fél 7-kor is képesek zh-t írni, hatékonyan, összeszedetten.

Jancsika azt is megtanulta, hogy az előadónak nem kell felkészültnek lennie. Nem szükséges 30 évesnél frissebb oktatófilmeket vetíteni, hiszen Jancsika eddigi tanulmányai alatt még csak 4-szer látta ezt a filmet, igen pontosan ugyanezt (mindannyiszor az ELTE különböző kurzusain), mégsem rohant ki még egyszer sem zokogva. Jancsika nem vitatkozik a nyilvánvaló tárgyi tévedésekkel sem. Minek.

Ezen kívül Jancsika elviseli, ha megalázzák. Nem perel, ha nemlétező vizsgaidőpontok jelennek meg az ETR-ben (azaz az Elektronikus Tanulmányi Rendszerben), és ő valami oknál fogva arra iratkozik fel. Nem sikítozik, ha utóbb kioktatják ezért. Nem köpi le oktatóit, ha azok autokratikusak, késnek, meg sem jelent tankönyveket írnak elő kötelező irodalomként vagy csak szimplán hülyék. Jancsika nem kezd lövöldözni, ha az ETR-ben diáktársai magánüzenetekkel árasztják el a fórumokat. Nem robbantgat, ha a Tanulmányi Osztály nem válaszol az e-mailekre. Nem gyújtja fel magát, amikor tájékoztatják a kreditátvitel lehetőségéről és szerteágazó feltételrendszeréről -- egy nappal a kreditátviteli bizottság ülése előtt. Nem ír interpellációt az esélyegyenlőségrol. Nem utazik a Hágai Nemzetközi Bíróság épülete elé demonstrálni. Még aznap sem, amikor a félév során harmadszor törlik az ETR-ben már megjelent vizsgaidőpontokat.

Jancsika büszke. Ő is lehetőséget kapott, hogy 5 év múlva egy legyen az Master of Arts (MA) fokozatot szerzett állástalan andragógusok elitklubjában. A túlélőcsapatban.

Jancsika felül a vonatra. Hazamegy. Leüvölti az asszonyt, pofoncsapja a gyereket és leül a TV elé, hogy megigyon legalább nyolc sört, amíg megy a foci. Ideális felnőttoktató lesz, már most látszik rajta.  

Legyünk rá büszkék mi is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr512089027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.