Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

3 apa dícsérete

2018. június 18. 07:28 - Hűvös Ágnes

Apám valamit mindig barkácsolt. A sötétkamrában filmet laborált, a konyhaasztalnál vezetéket blankolt, deszkát fűrészelt a telepi kertben a kisfiúkkal, szögelt, szerelt, kicserélt, csavarozott. Apám biciklizett, síelt, amikor pedig - anyám nagy bánatára - lustább időszak volt, kézilabdát és vizilabdát, esetleg régi nagy klasszikusokat nézett a tévében. Apám zenét hallgatott. Halló fülével a hifi felé fordulva, fejét kicsit félrebillentve, félmosollyal az arcán hallgatta a nagy klasszikusokat, és mindig az volt az érzésem, ha ilyenkor meglestem, hogy csodálkozik. Csodálkozik, hogy részese lehet valami nagyszerűnek, leírhatatlannak. Apám rajongott a szépségért. A szép nőkért, a szép tájakért, a szép versekért, alkotásokért. Apám játszott. Szójátékot, társasjátékot, stratégiait és bugyutát is, kártyázott, sakkozott és rejtvényt fejtett. Apám beszélgetett. Filmekről, könyvekről, viccekről, fizikáról, gazdaságról, politikáról - bölcsen és szenvedéllyel beszélgetett bármiről, amiről kiterjedt baráti köre gondolatokat osztott meg. Apám nevetett, sokat, és néha sírt is. Apám szeretett. És mindez elfért egyetlen életbe, egyetlen szívbe, egyetlen apába, akit ma, hogy apák napja van, nagyon szívesen felköszöntenék.

Sok éve nincs velünk.

Most két apával élek. Egy jelen idejű apával, aki nagyszerűen neveli a fiamat, és egy jövő idejű apával, aki nagyapját és apját figyelve már most tervezgeti, milyen lesz majd apaként. Azt látja: apának lenni jó dolog. A jelen idejűt köszöntse fel a fia. A jövő idejűnek még várnia kell. De majd csak eljön az az apák napja is.

19238115_10154775783446985_5316589956570554391_o.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr7014054894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.