Macska, kő

Hetek, közök, napok és őszinte semmiségek

Csinálj valami jót

2019. május 28. 08:47 - Hűvös Ágnes

Azt olvasom, hogy Németországban egyre több az antiszemita támadás, és helyi elemzések szerint ezek 90%-a szélsőjobboldali. Bár az antiszemitizmus elleni kormánybiztos korábban azt mondta, hogy Németországban bárki bárhol viselhet nyilvánosan kipát, mert emiatt semmilyen bántódás nem érheti, nemrég egy interjúban azt javasolta, hogy senki ne viseljen nyilvánosan kipát. Hivatkozott az erőszakra és arra, hogy az erőszakos cselekedetekkel és az antiszemitizmussal kapcsolatos közöny is növekszik, azaz senki ne számítson arra, hogy majd az emberek megvédik a nyílt utcán.

Csak hogy egyértelmű legyen a nem-zsidó olvasónak is: a javaslat kábé olyan, mintha azt mondaná, hogy ezentúl járj az utcán kívülre felvett alsónadrágban, mert különben valami őrültek megvernek, és ez ráadásul mindenkit hidegen hagy majd rajtad kívül. Nem fogsz így öltözni, mert kulturális tabu. Persze a példa sántít, de talán átérzed a kormánybiztos javaslatának visszásságát. Ugyanígy egy vallásos zsidó - aki persze meg tudja oldani, hogy a kipa fölé sapkát vesz - nem akar másképp öltözni, mint ahogy vallása, kultúrája ezt diktálja... félelemből meg pláne nem. Még akkor se biztos, ha a félelem jogos. És hogy még jobban értsd: Budapesten is ismerek olyan férfiakat, akik kalapot vagy baseballsapkát viselnek az utcán, pontosan ugyanebből az okból. Félelemből.

Elszomorít, amikor ezt a fajta gyáva és kirekesztő gondolkodást olyannál látom, aki valóban tehetne valamit. Valójában bárkinél elszomorít. Aki fél, azt nem hibáztatom. De egy kormánybiztos...

Történelmi-kulturális kitekintő következik: a II. világháború alatt és után a dánokat sok vád érte, hogy kollaboráltak a németekkel, és nem álltak ki kellően a dániai zsidóság mellett. Ezt a képet ellensúlyozandó terjesztették el X. Keresztély dán királyról azt a mítoszt, hogy maga is felvette volna a sárga csillagot, ezzel fejezve ki alattvalói egyenlőségét. A sztori nem volt igaz, de mindegy is. A mítosz meggyökerezett, kivirágzott és jelképpé vált.

És most vissza a jelenbe. A német kormánybiztos nyilatkozatára valós választ adott a Bild nevű újság. Papírból kivágható kipát közölt május 27-i lapszámában, részletes viselési útmutatóval. Arra biztatták az olvasókat, hogy mutassanak szolidaritást a zsidó közösséggel, szemben a megélénkült antiszemitizmussal. A cikk az online Bildben is elérhető, alatta videós útmutatóval a kipakészítéshez, és letölthető sablonnal.

Ez egy valós tett.

Nekem ez a hír ma energiát adott.
Gyerünk, csináljunk ma valami jót és szépet egymásért.

#érzelmivegyesfelvágott #csináljvalamijót

kipa-979x1024.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://macskako.blog.hu/api/trackback/id/tr8814865414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.